Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα του Καίσαρος...


Ο φίλος Ν. Α. δημοσίευσε το παρακάτω στο f/b...
Το αναδημοσιεύω αυτούσιο (αφού μου έδωσε πολύ ευγενικά την άδειά του)
Ελπίζω να προβληματίσει και να βοηθήσει να "ανοίξει" ένας γόνιμος διάλογος...
Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...
Αλλά και για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ό,τι "κάτι" μπορεί να αλλάξει επιτέλους (προς το καλύτερο...)

.........................................................................
Εντυπώσεις & συμπεράσματα από τη συζήτηση για το Ξενία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Βαθέος.
...........................................................................
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 02 Φεβρουαρίου, 2010 έγινε δημόσια διαβούλευση για το πρόβλημα του Ξενία. Η Ομάδα Ενεργών Πολιτών Βαθύ ΣΟΣ δια του εκπροσώπου της έκανε μια προφορική εισήγηση στο θέμα και μοίρασε στους Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους των ΜΜΕ Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις τις οποίες επιμελήθηκε.

Η εισαγωγή στο θέμα από τον κ. Δήμαρχο έγινε με μια διάθεση απεμπόλησης ευθυνών και έλλειψη ουσιαστικής αυτοκριτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σημερινή κατάσταση. Έχει δίκιο ο κ. Δήμαρχος για την αδράνεια και τις ευθύνες της Ε.Τ.Α. και των Κυβερνήσεων. Οι περιστάσεις προφανώς και επιζητούν την επέμβαση των Τοπικών Αρχών. Το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα μπορέσει ο Δήμος να αντιμετωπίσει τους φορείς της κεντρικής εξουσίας αποτελεσματικά και να τους φέρει προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Δήμαρχος και ορισμένοι Δ. Σύμβουλοι ενώ φαινόταν πως γνώριζαν καλά αρκετές από τις πτυχές του θέματος έδειξαν γενικά μια αδυναμία επικοινωνίας και χάραξης ενιαίας στρατηγικής. Αυτό φάνηκε από τη προχειρότητα με την οποία αναπτύχθηκε το θέμα και τις απλοϊκές προτάσεις που ακούστηκαν, όπως για παράδειγμα το δίλημμα που τέθηκε για άμεση ψηφοφορία και απόφαση του Δ.Σ. εάν το Ξενία πρέπει να κατεδαφιστεί η να αναστυλωθεί.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η τύχη του Ξενία και η χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την εξεύρεση λύσης, όπως υποστηρίζει η ομάδα Βαθύ ΣΟΣ στην επιστολή της, δεν αποτελεί ένα τόσο απλό και μονοδιάστατο θέμα.
Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Δ.Σ. Βαθέος αυτό το μεγάλο πρόβλημα αποδεικνύεται στη πράξη.

Συγκεκριμένα μπορούν να αναφερθούν οι εξής παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση του θέματος στο Δ.Σ. της 02/02/2010:

1. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη σοβαρής μελέτης του θέματος, κανένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, καμία έστω δουλεμένη εισήγηση, εκ μέρους του Δ.Σ. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θεώρησαν απλά και μόνο την παρουσία τους επαρκή. Ίσως έτσι προτάσσει η παράδοση και το σύστημα της άσκησης τοπικής εξουσίας, αλλά έιναι πλέον αυτά επαρκή για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων στην εποχή μας? Αναφέρθηκε ο κ. Δήμαρχος στη πιθανή δραστική αλλαγή των Δημοτικών Αρχών βάσει του Σχεδίου Καλλικράτης. Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο τρόπο λήψεως αποφάσεων και την άσκηση αποτελεσματικής εξουσίας στη πράξη, θα υπάρξει πραγματική ελπίδα?

2. Ο Δήμος έχει στη διάθεση του Τεχνικές Υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να αναθέσει να διερευνήσουν το θέμα, να επιμεληθούν και να εισηγηθούν προτάσεις αντιμετώπισης. Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να έχει γίνει. Δεν κλήθηκε κανείς υπάλληλος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, έστω εκ των υστέρων, να πάρει θέση.

3. Αδυναμία αναγνώρισης των επιμέρους προβλημάτων του Ξενία όπως η ιστορική και πολιτιστική του αξία, οι επιπτώσεις από τη πιθανή κατεδάφιση, η σχέση με το πολεοδομικό ιστό της πόλης και τη σημασία του χώρου επί της παραλιακής, κλπ.

4. Δεν υπήρξε καμία αναφορά ή έστω πρόθεση να αναζητηθούν εμπεριστατωμένες επιστημονικές απόψεις (ειδικών μηχανικών, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, κλπ). Για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή καθηγητών και επιστημόνων από το ΕΜΠ και άλλα δημόσια ιδρύματα και υπηρεσίες, όπως γίνεται με τόσα άλλα θέματα.

5. Αντιθέτως, μέλη του Δ..Σ εκφράστηκαν άμεσα και έμμεσα με απαξιωτικές προς την επιστημονική κοινότητα τοποθετήσεις. Η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Σ.Α.Δ.Α..Σ) και πολλοί ακαδημαϊκοί και επιστήμονες έχουν κάνει πρόταση κήρυξης του Ξενία ως διατηρητέου.

6. Επιδείχτηκε απαράδεκτος λαϊκισμός που ξεπερνούσε τα όρια της νομιμότητας όταν ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (και υπό τη σιωπηλή συγκατάβαση των υπολοίπων) ζήτησαν ευθέως από αρχές και πολίτες να προβούν σε παράνομη κατεδάφιση του Ξενία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη αντιμετώπισης των προβλημάτων και όχι να τη μεταβιβάζει στους πολίτες οδηγώντας τους σε ακραίες καταστάσεις με κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Ο ρόλος του Δ.Σ. είναι να λειτουργεί με θεσμικά μέσα που απαιτούν σοβαρότητα, οργάνωση, τεχνογνωσία, νομιμότητα και αποτελεσματικότητα και όχι σε επιπόλαιες αποφάσεις.

7. Αποκαλύφθηκε από Δημοτικούς Συμβούλους πως ο καθαρισμός και η απομάκρυνση επίπλων και σκουπιδιών από το Ξενία αυτές τις μέρες γίνεται από ιδιώτη εργολάβο που προσλήφθηκε από την Ε.Τ.Α., ο οποίος δεν διαθέτει ανάλογο εξοπλισμό και οργάνωση ενώ η απόρριψη των υλικών γίνεται άτυπα σε παράνομη χωματερή του Δήμου.

8. Επισημάνθηκε πως η διεκδίκηση του ακινήτου από το Δήμο μέσω δωρεάς, χωρίς κάποιο σχέδιo, αλλά με μόνο σκοπό την κατεδάφισή του θα είναι μη αποτελεσματική. Επίσης σημαντική η αναγκαιότητα για διευκρίνιση από τη Πολιτεία και τους αρμόδιους εάν το κτίριο πρόκειται να κηρυχτεί διατηρητέο ή μη, καθώς αυτό επηρεάζει δραστικά τη κατάσταση. Σε αυτό το πολύ καίριο σημείο η Δημοτική Αρχή πρέπει να ζητήσει άμεση διευθέτηση.

9. Φανερώνεται αδυναμία της Ε.ΤΑ. και της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα καθώς δεν έχει ορισθεί από τη κυβέρνηση νέο προεδρείο στην εταιρεία και δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρο και οργανωμένο σχέδιο. Εδώ φαίνεται και η μη αποτελεσματική στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού αδυνατεί να σπρώξει σε λύσεις καθώς η δράση της περιορίζεται κυρίως σε επισκέψεις υπουργών με άδεια χέρια, χωρίς κάποια αξιόλογη και θετική πρόταση.

10. Η πρόταση να ζητηθεί δωρεά του Ξενία από το κράτος στο Δήμο είναι ουσιαστική αλλά απαιτεί μεγαλύτερες ευθύνες. Μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές ο Δήμος ή απλά λόγω έλλειψης οργάνωσης και οικονομικών πόρων θα γίνει κατεδάφιση και μια πρόχειρη διαμόρφωση του χώρου με τις όποιες αρνητικές συνέπειες που μπορεί μια τέτοια κίνηση να έχει? Θα έχουμε στη θέση άλλο ένα παράτυπο πάρκινγκ και μερικά λουλούδια? Πως θα επηρεαστεί η ενιαία πρόσοψη της πόλης στη παραλιακή, που της χαρίζει την εικόνα μιας νησιωτικής πρωτεύουσας? Τι μικρο-κλιματικές επιπτώσεως θα υπάρξουν στον Δημοτικό Κήπο και στη γύρω περιοχή?

Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα θεσμικά μέσα που διαθέτουν, συγκεκριμένα:

α) Τις Τεχνικές Υπηρεσίες με ουσιαστικές και εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις

β). Τα νόμιμα έγγραφα των Δημοσίων Υπηρεσιών (πολεοδομία, υγειονομικό) που καταδεικνύουν τους άμεσους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και την επείγουσα ανάγκη λήψεως μέτρων

Η όποια παρέμβαση από πολίτες και ομάδες λειτουργεί προσθετικά και δεν γίνεται το κύριο μέσο διεκδίκησης λύσεων, αλλιώς ο κίνδυνος για λαϊκισμό είναι εμφανής. Το πρόβλημα του Ξενία δεν είναι κοινωνικό είναι κατεξοχήν τεχνικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει, με στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μια αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση της εξουσίας. Τα προβλήματα της πόλης είναι πολλά και σημαντικά.

Σήμερα συζητάμε όλοι για το Ξενία αλλά αυτό αποτελεί τη κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν τόσα άλλα παραμελημένα και επικίνδυνα κτίρια με ιστορική και πολιτιστική αξία, πως θα βρούμε βιώσιμες λύσεις για αυτά? Σίγουρα όχι με πρόχειρες αποφάσεις και με τους κασμάδες στα χέρια.

Η σημερινή κατάσταση μας φανερώνει ξεκάθαρα τις αδυναμίες των τοπικών αρχών και την χρόνια αδιαφορία των πολιτών, γι αυτό ας πάρουμε επιτέλους τα μαθήματα μας και ας κάνουμε όλοι τα σωστά βήματα για το μέλλον τη πόλης μας.

Ν. Α.

Υστερόγραφο του ιδίου: Η παραπάνω τοποθέτηση είναι προσωπική και έγινε με κάθε καλή διάθεση που στοχεύει σε ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο.

Σημείωση δική μου: Το όλο κείμενο είναι ενυπόγραφο.
Εγώ αφαίρεσα το όνοματεπώνυμο (μάλλον αυθαίρετα, αλλά με καλή διάθεση...)
Του ζητώ συγγνώμη...

1 σχόλιο:

dyosmaraki1 είπε...

Οχι στη δίχως όρους παράδοση της κυριότητας του κτίσματος. Η εμπειρία μου από παραχώρηση κτιρίων σε δημους ή σε δημοτικές επειχειρήσεις κάνουν την κατάσταση χειρότερη (αφού τελικά είτε γκρεμίζονται τα κτίρια είτε παραχωρούνται σε ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί).

Νομίζω πως οι τοπικές Τεχνικές Υπηρεσίες θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν (σε τι άλλο χρησιμεύουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες εάν όχι ΚΑΙ σε παρόμοιες περιστάσεις????)

Επίσης η γνωμοδότηση του ΕΜΠ (η καθηγήτρια Μάρω Καρδαμίτση γνωρίζω πως - όσον αφορά κτίρια της Αθήνας - έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα)

Επίσης θα πρέπει εάν γίνουν προτάσεις για αξιοποίηση του κτιρίου να συνοδευτείς η πρόταση με μελέτη βιωσιμότητας της όποιας επένδυσης (κάτι το οποίο σχεδόν ποτέ δεν γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις)

Ευχομαι ότι καλύτερο για τον αγώνα σας για τη διάσωση του Ξενία

Καλή εβδομάδα